Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Zelena gnojidba (sideracija) u organskom vrtu



Zelena gnojidba ili sideracija još e jedan od načina kako povećati biogenost tla te samim tim sačuvati i povećati njegovu plodnost. 
Biljne kulture koje se uzgajaju za zelenu gnojidbu trebaju u kratkom vremenu razviti što veću lisnu masu te imati veliku apsorpcijsku moć korijena što omogućuje transformaciju nepristupačnih oblika hraniva u one raspoložive biljkama. 
Kod izbora siderata koriste se leguminozne i neleguminozne biljke.  Leguminoze uz pomoć kvržičastih bakterija vežu molekularni dušik iz zraka koji se pretvara u amonijačni oblik pa na taj način postaje dostupan biljkama koje ga mogu iskoristiti za različite potrebe.

Sjetva siderata (biljaka za zelenu gnojidbu) obavlja se u proljeće ili krajem ljeta kako bi se izbjeglo isušivanje tla u ljetnim mjesecima, erozija te ispiranje hraniva u zimskim mjesecima.
Zahvaljujući brzom rastu,siderati u kratkom vremenu razvijaju veliku lisnu masu te se ukopavaju u tlo nekoliko tjedana prije sjetve glavnih kultura.

Mnogobrojne su prednosti zelene gnojidbe. Tlo se obogaćuje hranjivim tvarima, poboljšava se njegova struktura, stabilnost i prozračnost, regulira pH tla, suzbijaju se korovi, sprečava se razvoj bolesti i štetnika, a samim tim na ovaj način postiže se velika ušteda (gnojidba i zaštita). 
Ukopavanje, ili zaoravanje zelene mase vrši se kada je biljka u fazi cvjetanja jer je tada u njima najpovoljniji C:N odnos. Naime, sastav biljaka mijenja se tijekom cijele vegetacije pa tako starije biljke sadrže više celuloze i teže se razlažu, dok mlade biljke sadrže više pepela i dušika pa zbog brze razgradnje dolazi do gubitka dušika.
U malim vrtovima također je moguće provoditi praksu zelene gnojidbe na površinama koje nisu, ili trebaju biti posijane u kasnijem periodu.
Ukopavanje biljaka koje su krenule u fazu cvjetanja idealan je način prekrivanja tla u nedostatku malča.
 Biljke veće lisne mase dobro je posjeći te nekoliko dana ostaviti da se posuše na tlu pa tek nakon toga lagano ukopati u tlo kako bi se sačuvalo što više dušika.


Grahorica
Bijela djetelina
Leguminozne biljke koje su pogodne za zelenu gnojidbu - lupine (bijela, plava, žuta), grahorice, crvena i bijela djetelina, inkarnatka, bob, esparzeta, kokotac i sl.




Neleguminozne biljke - repica, uljana repica, facelija, raž, slačica, heljda, gorušica i sl.

Facelija

Neke od neleguminoznih biljaka poput facelije sve više se siju u organskim vrtovima jer je njihova korist mnogostruka. Facelija svojim izlučevinama koje iz korijenja ispušta tjera nematode iz tla , a kada procvjeta svojim predivnim cvjetovima postaje privlačna mnogim oprašivačima pa je uvijek prepuna pčelica i leptira, a vrtlarima je to najdraži kutak u kojemu provedu najviše svoga slobodnog vremena. <3

Facelija je vrlo otporna biljka pa podnosi i niske zimske temperature. Izvrstan je pokrivač tla, a zbog brzog rasta suzbija rast mnogih korova. 

Najbolji rezultati postižu se mješavinom leguminoznih i neleguminoznih siderata koji se izmješaju i krajem ljeta, kada je većina gredica već prazna posiju pa nas u jesen dočeka prava, zelena raskoš. Ovo je idealan način prekrivanja tla zelenom, živom masom, koja će ga zaštititi od ispiranja, erozije i rasta korova. U proljeće, nekoliko tjedana prije sjetve, pokupi se zaostala masa i prebaci na kompost, a tlo lagano prekopa. Biljke koje će doći na ove gredice imati će dovoljno hraniva u samom startu.
Proljetnom sjetvom na isti način moguće je posijati na gredice neku od biljaka za zelenu gnojidbu te je nekoliko tjedana prije sjetve ukopati u tlo.
Za sadnju sadnica nije potrebno čekati da se siderati do kraja razgrade. Sadnja se može obaviti već nekoliko dana nakon što je zelena masa ukopana u tlo pa se postiže dvostruka korist. Organska tvar poslužiti će kao gnojivo biljkama koje smo posadili, a također će biti i prekrivač tlu u nedostatku malča.






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne