Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Jednogodišnje cvijeće u organskom vrtu


Kako bi imali raskošan i životvorni vrt tijekom cijele godine odaberite jednostavne jednogodišnje cvjetnice koje će svojim bojama, mirisima i cvjetnim prahom privući brojne korisne životinje u vaš vrt te samim tim u njemu održavati prirodnu ravnotežu.
Naime, cvijeće u organskom vrtu ima višestruku ulogu jer svojim nektarom privlači brojne korisne kukce (pčele, leptire, bubamare, osolike muhe, zlatooke i dr.) i ptice koji se hrane populacijom štetnika i pridonose uspostavljanju prirodne ravnoteže. Organski vrt u kojemu se smjenjuju razne vrste cvijeća prepun je života, boja, mirisa i zvukova te su prava čarolija i nadahnuće svakom organskom vrtlaru.
Pored svega navedenoga mnoge vrste cvijeća sade se zajedno sa povrćem kako bi ga štitile od raznih zemljišnih nametnika te ga poticale na uspješniji rast.
U svome vrtu uzgajam mnoge vrste cvijeća te ću vam u ovome članku ukratko opisati mojih pet najdražih vrsta bez kojih moj vrt ne bi bio ono što zaista je, pravi organski vrt u kojemu sve vrvi od života! <3<3<3

Neven i kadifica poznati su zaštitnici organskog vrta jer u svome korijenju sadrže fitonicide koji odbijaju štetne nematode u tlu koje se hrane odabranim korijenjem zasađenog bilja te ono postepeno odumire. Cvjetaju sve do zime i svojim bojama unose živost i veselje u vrt posebno u hladnim jesenskim danima kada je većina cvijeća završila sa cvatnjom.
Više o nevenu i kadifici možete pročitati na:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/04/neven-i-kadifa-prirodni-zastitnici.html




Dragoljub - još jedan cvijet koji svakako treba naći mjesto u svakom organskom vrtu. Njegova uloga je višestruka. Kao prvo izvrstan je živi prekrivač tla, privlačan je puževima pa je odličan mamac u vrtu, njegovi listovi, cvjetovi i zelene sjemenke su izvrsna dekoracija salatama. Cvijeta sve do prvih mrazeva šireći se po praznim gredicama na kojima i ostaje kao izvrstan malč.
Sve o dragoljubu pročitajte na:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/04/dragoljub-korfistan-i-aromatican-cvijet.html


Cinija - postoji oko dvadesetak vrsta iz roda Zinnia. Jednogodišnja vrsta iz roda glavočika.
Iznimna cvjetnca koja cvjeta od lipnja do listopada i pravi je magnet za pčelice i leptire koji se hrane njenim nektarom. Vrt u kojemu cinija raste uvijek je prepun raznih vrsta leptira koji svojim plesom razveseljavaju kako djecu tako i nas odrasle.
Odgovaraju im sunčana i zaštičena mjesta u vrtu te tlo koje je obogaćeno organskom tvari, najbolje vrtnim kompostom.


Cinije na kraju svoga životnog ciklusa ostavljaju sjeme koje se propisno skuplja i sprema za slijedeću sezonu. Sije se krajem ožujka i početkom travnja izravno na pripremljenu zemlju u vrtu i rasađuje prema potrebi na određena mjesta.
Zalijeva se prema potrebi u ljetnim mjesecima i gnoji tekućim gnojivima za cvjetnice (gavez).


Uresnica (Cosmos) je rod koji obuhvaća oko 25 vrsta od kojih su neke trajnice. Jednogodišnje vrste grmolikog su rasta sa perjastim listovima. Cvjetovi su veliki, a mogu bit jednostruki i dvostruki.
Ovisno o kultivaru boja cvjeta može biti bijela, narančasta, roza, ljubičasta ili crvena.


Najbolje uspijeva na dovoljno osunčanim mjestima u vrtu iako dobro podnosi i sjenu. Nije zahtjevna prema tipu tla te uspijeva i na lakšim i na težim tipovima vrtnog tla.
Razmnožava se sjemenom i to vrlo uspješno tako da kada se jednom posadi na neko mjesto u vrtu sama će se zasijavati. Mladice koje niknu bez problema se presađuju na za to određena mjesta u vrtu.
Cvijeta od lipnja pa sve do listopada.


Uživajte u ljepoti i mirisima svoga vrta tijekom cijele godine! <3<3<3

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne