Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Tinktura od gaveza - čudotvoran lijek


Gavez (Symphytum officinale) u narodu poznat kao crni korijen, klinjak, vela konsolida, opašica, volovski jezik - u engleskom Comfrey.
Već sam pisala o ljekovitosti ove prelijepe biljke, jer kako se navodi po tekstovima u sebi sadrži čudotvorne lijekovite tvari te spada u jednu od onih koje su najneophodnije i najljekovitije koje nam priroda nudi. <3

Danas sa svima Vama dijelim recept za tinkturu od gaveza koju je tako jednostavno napraviti te bi bila prava šteta ne imati ovaj čudotvoran lijek uvijek pri ruci za zdravlje cijele obitelji. <3

Tinkture su ekstrakti bilja koje dobivamo pomoću 38-40 %  rakije od žitarica ili voća.
Odabrano bilje prelijemo rakijom, zatvorimo i ostavimo na toplom stajati najmanje dva tjedna, ali može i duže. Nakon toga procijedimo i sipamo u tamne boce i čuvamo na tamnom i hladnom mjestu.
Korijenje gaveza vadi se kada je biljka u fazi mirovanja jer je tada najveća koncentracija ljekovitih tvari pohranjena u korijenu. Dakle u jesen, ili rano proljeće prije nego biljka krene u novu fazu rasta.


Postupak priprave tinkture:

Gavezovo korijenje dobro oprati u čistoj vodi te obrisati. Nasjeckati na sitne komadiće i staviti u čistu staklenku. Preliti sa nekom jačom, voćnom rakijom i ostaviti na toplom mjestu najmanje 14 dana uz svakodnevno protresanje kako bi se oslobodilo što više ljekovitih tvari. Rakija treba biti nekoliko prstiju iznad korijenja jer će ono naknadno nabubriti. Staklenku je potrebno hermetički zatvoriti.


Sastav i aktivne tvari u korijenu gaveza:

Korijen sadrži trjeslovine (4-6%), sluzi, škrob, inulin, alantoin, (0,6-8%), kolin, razne biljne kiseline, triterpene i alkaloide pirolizidinskog tipa.


Djelovanje i uporaba:

Gavez se koristio za lječenje mnogih oboljenja još u antici i srednjem vijeku te o ovome čudotvornom lijeku možemo pronaći zapise u mnogim starim spisima. Danas je biljka koja je na vrhu ljestvice i najviše korištena u alternativnoj medicini.
Koristi se kod rana i ozljeda koje se gnoje pa zbog toga ne zacjeljuju. Glavnom aktivnom tvari smatra se alantoin, koji razlaže izlučevine iz rana i potiče nastanak novoga tkiva, a dobrom zacjeljivanju pomažu i trjeslovine i sluzi.
Alantoin je purinski derivat kojem se djelovanje pojačava zahvaljujući drugim tvarima koje se nalaze u korijenu gaveza.
Tinkturu gaveza koristimo za ublažavanje jakih bolova, a djelovanje započinje već nakon kratkog vremena nakon što smo tekučinu umasirali na bolno mjesto.
Izvrstan je lijek kod gihta ako se koristi učestalo, koristi se i kod osteoporoze, artritisa, kod uganuća, prijeloma, kod bolesti mišića i zglobova.
Kod upala usne šupljine i ždrijela koristi se za ispiranje.
Djeluje antiflogistički, potiče nastanak novoga tkiva te se koristi i u kozmetici lica i ruku. regenerira i obnavlja opuštenu kožu i uklanja bore.
O ljekovitosti ove divne biljke nema kraja. Na nama je da je koristimo i zahvaljujemo majci prirodi na njenoj čudesnoj ljekovitosti! <3<3<3


Primjedbe

  1. Ne vidim objašnjenje načina upotrebe tinkture na otvorenim ranama?
    ipak je to alkohol 40%.

    OdgovoriIzbriši
  2. Postovana!
    Zanima me jedna stvar neznam da li znate ...negdje sam to cak i procitala da se moze staviti u zamrzivac..pa raditi kad se ima vremena..ja sam upra o to napravila jer nisam stigla napraviti. Tinkturu ni mast..ali imam namjeru...sto vi kazete..
    Hvala Vam unaprije na odgovoru
    Srdacan pozdrav!
    Zdenka Skoko Leskovic

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne