Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Mušmula - jesenski dar prirode



Mušmula (Mespilus germanica) je listopadni grm, ili polustablašica koju su u Njemačku donijeli Rimljani. Iako su je koristile brojne civilizacije od davnina zbog njezine ljekovitosti, danas je voćka koja je pala u zaborav, jer su je zamijenile brojne druge voćne vrste kako u voćnjacima tako i u našim vrtovima.

Malena voćka koja je prelijepa u svim godišnjim dobima u mojem vrtu zauzima posebno mjesto.
Jednostavna za uzgoj, traži malo pažnje, a nagrađuje sa mnoštvom plodova, već nakon nekoliko godina nakon što je posađena.
Zbog svoje ljekovitosti i obilja vitamina i minerala pronađite u svome vrtu mjesta te uživajte u ljepoti i ljekovitosti ovoga prekrasnog i čudesnog ukrasnog stabalca. <3

Obiluje vitaminom C i B, mineralima (kalij, kalcij, željezo i magnezij) te sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektin, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska).
Izvrstan je lijek za probavne tegobe, ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje pa se koristi kod raznih upala dišnih puteva te je izvrstan i za liječenje upale želučane sluznice kao i druge želučane tegobe. Mušmula poboljšava vid, probavu, snižava kolesterol, ublažava bolove, liječi vrtoglavicu, regulira niski krvni pritisak, jača jetru i bubrege, pomaže osobama koje imaju probleme sa nesanicom te onima kod impotencije i sl.
Od plodova se prave likeri, džemovi, marmelade, kompoti te su slatka i zdrava delicija tijekom zimskih mjeseci.


U ljekovite svrhe osim ploda koriste se i sjemenke, list, cvijet te kora drveta od kojih se prave čajevi prema potrebi.

Uzgoj mušmule u organskom vrtu

Iako je voćka toplijih krajeva, uspješno se uzgaja i na kontinentu jer je otporna na niske temperature do - 36 stupnjeva Celzija.
Zbog kasne cvatnje zaštićena je od mrazeva, a cvijeta prekrasnim bijelim, krupnim cvijetovima te je jako privlačna i dekorativna pogotovo ako se nalazi na mjestu gdje će biti zapažena. <3
Traži rahlo zemljište, pH neutralno, a sadi se u dublju jamu prethodno pognojenu odstajalim stajnjakom.
U jesen kada otpadne lišće sa stabla idealno ga je nagrnuti oko voćke jer se na taj način biljci vraćaju  potrebne mineralne tvari kojima lišće obiluje.
U organskim vrtovima kao zaštita može se koristiti jesensko špricanje kalifornijskom juhom, nekim bakrenim pripravcima, ili tijekom sezone domaćim, razrijeđenim mlijekom (1:6).
Najbolja prihrana koju provodim u proljeće je dodavanje veće količine komposta oko korijena biljke.
Plodovi se beru nakon prvih mrazeva i čuvaju se na prozračnim, hladnim mjestima, najbolje u gajbicama te u jednom sloju kako bi se spriječilo truljenje.
Idealno vrijeme za sadnju mušmule je kasna jesen i zima, sve dok tlo nije smrznuto stoga nabavite sadnicu i krenite u ovu prelijepu avanturu! <3<3<3











Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne