Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Ekstra zimnica! Sušena rajčica u maslinovom ulju



Recept za ovu posebnu delikatesu dijelim sa svima Vama dragi moji koji se želite okušati u pravljenju zimnice koja nije toliko učestala jer zahtijeva nešto više truda. <3
Želim ipak naglasiti da se trud itekako isplati s obzirom da ćete uživati u bogatstvu okusa, ali prije svega svoj organizam ćete nahraniti sa izuzetno zdravim obrokom u zimskim mjesecima u kojima nas mirisne mješavine plodova i začinskog bilja podsjećaju na sezonu iza nas. <3<3<3

Rajčica se može konzervirati i sušenjem, a da bi sačuvali vitamine potrebno je sušenje obaviti što brže. Sušiti se može na suncu, pečnici, ili dehidratorima.
Možete sušiti sve vrste rajčica, ali najčešće se suše šeri rajčice, pelati ili šljivar.


Sušenje na suncu:
Rajčice operite, posušite i izrežite na ploške debljine oko pola centimetra. Poslažite na papir za pečenje, lagano posolite i prekrijte gazom kako se na njih ne bi skupljali insekti.
Izložite ih jakom suncu nekoliko dana, sve dok se ne isuše sokovi. Uvečer unesite pod krov ili prekrijte da se ne bi sakupljala vlaga.
Najbolje će se osušiti ako budu tri dana na suncu i još jedan dan u sjeni.

Sušenje u pečnici:
Očišćene, oprane i naezane rajčice poslažite na pleh (prekrijte ga papirom za pečenje). Početna temperatura u početku neka bude 100 stupnjeva Celzija, a zatim je smanjite na najmanju. Vrata pečnice trebaju biti lagano otvorena kako bi vlaga mogla isparavati. Obično je potrebno nekoliko sati da bi rajčice ispustile sav sok i bile spremne za slaganje u tegle.

Sušenje rajčica moguće je i tako da ih jedan dan sušite na suncu pa nakon toga stavite u pečnicu na laganu temperaturu uz odškrinuta vrata, još oko sat - dva.

Nakon što su se rajčice do kraja posušile redajte ih u sterilne staklene teglice uz dodatak začina koje volite. Najčešće se koriste svježi listići bosiljka, origana, majčine dušice, ruzmarina te tanke ploškice češnjaka.


Popunjenu teglicu zalijte maslinovim uljem i čuvajte na hladnom mjestu (najbolje u hladnjaku).
Ovako konzervirane rajčice imaju vijek trajanja oko šest mjeseci, naravno ako ih uspijete sačuvati jer su zaista posebne. ;) Možete ih dodavati kao preljev tjestenini, riži, krumpiru, ili pak kao namaz. :):):)
Dobar tek!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne