Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Domaća salsa


Salsa je umak koji nam je stigao iz meksičke kuhinje i  domačice ga rado prave za pripremu mnogih jela kojima poboljšava ukus.
Jednostavno ga je pripremiti te bi bila prava šteta ne uvrstiti ga kao obaveznu zimnicu u smočnicama. Salsa će u zimskim mjesecima biti izvor brojnih vitamina te će nam olakšati pripremu raznih jela, pogotovo kada baš i nemamo mnogo vremene. Umak od salse obično se koristi kao preljev tjestenini, riži i krumpiru. Može biti baza i jelima koji se prave od rajčice kao bolonjez umak i sl. Mnogi salsu koriste i kao umak i prilog pečenju i sl.
Naime, svaka salsa je drugačijeg okusa i ne postoji neki originalni recept koji se pokazao kao najbolji.
Za dobru salsu važno je odabrati svježe, zrele i slatke rajčice koje u sebi nemaju mnogo soka, jer se skraćuje vrijeme njene pripreme te se kraćim kuhanjem čuvaju brojni vitamini i mineralne tvari.
Najviše se za pripremu ovoga slatkastog i prefinog umaka koriste pelati, šljivari, volovsko srce te male meksičke rajčice (tomatilo) koje se sve više uzgajaju i kod nas. Ukoliko ih ne možete nabaviti slobodno ih izostavite.


Način na koji pripremam svoju salsu dijelim sa svima Vama koji želite isprobati ovaj, meni najbolji umak pa ga rado nazivam ekstra specijalitetom koji iz godine u godinu pronalazi mjesto na policama moje smočnice. :)

Potrebni sastojci:

2 kg rajčica sa kožicom (pelati, volovsko srce)
70 dkg tomatilo rajčica
50 dkg slatke, svježe paprike
3 mrkve
1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 srednje velika crvena luka (može i ljubičasti)
1 glavica češnjaka
2 ljute papričice
nekoliko grančica svježeg bosiljka
nekoliko listića origana
1 žlica himalajske soli
1 žlica smeđeg, nerafiniranog šećera
1 žličica kurkume u prahu

Postupak pripreme:

Na maslinovom ulju izdinstajte nasjeckani luk te kada omekša dodajte mu nasjećenu papriku i mrkvu narezanu na kolutove pa još kratko ostavite da se dinsta (oko 5 min) na kraju dodajte i sitno narezani češnjak, pa nakon nekoliko minuta maknite sa vatre.
Važno je da luk ostane svjietle boje (staklast) te samo omekša.


U veću posudu stavite kuhati očišćenu i nasjećenu rajčicu te kada provrije smanjite temperaturu i dodajte joj dinstano povrće.
Neka sve skupa lagano krčka oko 30 minuta.


Štapnim mikserom usitnite povrće (ne do kraja), neka se vide komadići povrća.
Sada dodajte začine po želji.
Ljute papričice su sastavni dio meksičke salse. Možete ih izostaviti ukoliko Vam ne prijaju ljuta jela ili imate malu djecu. Prilagodite umak svom ukusu.
Bosiljak je neizostavni začin jer je poboljšivač okusa rajčica, a služi i kao prirodni konzervans.
Dodajte sol, šećer i kurkumu na kraju.
Sve dobro promiješajte i sipajte u vruće, sterilne teglice. Zatvorite metalnim zatvaračima i okrenite teglice kako bi se pasteriziralo. Umotajte u dekicu i ostavite da se postupno ohlade te ih nakon toga spremite na hladno i tamno mjesto.


Uživajte u svojoj ekstra zimnici sve do iduće sezone! <3<3<3



Primjedbe

  1. Poštovana, što je sa kožicom od paradajza? Koliko sam ja razumio kod vašeg recepta, ona se ukuha. Ja sam imao recept gdje se guli! Inače je veoma neugodna kad se nađe u salsi!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne