Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Macerat od nevena (nevenovo ulje)


 Neven (Calendula officinalis) ljekovita je biljka koja zauzima posebno mjesto u organskim vrtovima zbog svojih zaštitnih svojstava.
Od njegovih cvjetnih glavica koje mogu biti žute ili narančaste boje pripremaju se macerati koji su se pokazali vrlo djelotvorni u liječenju kožnih oboljenja.
Za izradu ulja bolje je koristiti narančaste cvjetove jer u sebi sadrže više beta karotena.
Ulje nevena (macerat) možete napraviti na vrlo jednostavan način i dobiti siguran i provjeren finalni proizvod koji se danas vrlo teško može pronaći u drogerijama.
Naime, današnji macerati prave se od jeftinijih ulja koja uglavnom nisu provjerene kvalitete, dok se cvjetovi ubiru na kemijski tretiranim površinama.
Za pripremu macerata odaberite uvijek kvalitetna hladno prešana ulja prema svom izboru. Možete koristiti maslinovo, bademovo, sezamovo, ulje suncokreta ili kokosa i sl.
Meni se kao najbolja opcija pokazalo kokosovo ulje jer je poznat po anti - age učinku pa u kombinaciji sa nevenom djeluje kao eliksir mladosti i zacjeljuje mnoga oštećenja na koži. Također ovo ulje brzo se upija u kožu pa se može koristiti kao zamjena za skupocjene kreme.


U zimskim mjesecima kokosovo ulje poprima kruti oblik pa izgleda kao melem zbog čega se sipa u okrugle posudice.
To ne znači da druga ulja nisu dobra za ekstrakciju nevena, čak naprotiv. Volim isprobavati različite kombinacije i svako ulje u sebi sadrži nešto po čemu je posebno.
Inače, dobiveni macerati koji mogu biti i od drugih biljaka (kamilica, tratinčica, smilje, ruža i sl.) koriste se u farmaceutskoj industriji kao baza za izradu skupih krema.

Macerat nevena je izvrstan za regeneraciju kože 

Način pripreme:
Za pripremu macerata mogu se koristiti cijeli cvjetovi ili samo latice. Mnogi koriste svježe ubrane cvjetne glavice pa se događa da dolazi do brzog kvarenja. Ulja koja se prave od svježih cvjetova nestabilna su i potrebno ih je uvijek držati u hladnjaku.
Da bi napravili kvalitetno i stabilno ulje koristite prosušene latice nevena koje ćete odvojiti od cvjetnih glavica.
Cvjetove berite po jakom suncu jer je tada njegova ljekovitost najjača.
Prosušite ih na nekom zaštićenom i sjenovitom mjestu (dovoljno je nekoliko dana) pa odvojite latice od cvjetnih glavica.
Latice stavite u čistu i sterilnu staklenku koju ćete nakon što u nju sipate odabrano ulje hermetički zatvoriti.
Ulje neka bude hladno prešano i po mogućnosti bio porijekla.
Za macerat nije potrebno koristiti mjerne jedinice. Bitno je da ulje bude oko 3 cm iznad razine cvjetova.
Nakon što ste hermetički zatvorili staklenku odložite ju na neko toplo mjesto, ali ne na sunce,  jer se na suncu gube neki ljekoviti spojevi.
Tijekom maceracije korisno je staklenku nekoliko puta tjedno protresti kako bi se ulje što bolje povezalo sa ljekovitim sastavom latica.
Nakon 2 - 4 tjedna macerat se procijedi kroz gazu ili prešu i sipa u tamne staklenke koje se čuvaju na hladnom mjestu.



Djelovanje i uporaba ulja nevena:

Ulje nevena koristi se protiv brojnih mikroba, a saponini sprječavaju nastanjivanje gljivica na koži.
Koristi se za regeneraciju kože kod raznih oštećenja i za zacjeljivanje rana.
Ovo ulje potiće stvaranje novih stanica (granulacija) i zbog toga je omiljeno u kozmetici kao baza za pripravu raznih krema za njegu kože.
Macerat nevena ne nadražuje kožu pa ga mogu koristiti osobe koje imaju osjetljivu kožu. Idealno je i za njegu kože beba. <3





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne