Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Poljska preslica - idealna za zaštitu organskog vrta


Poljska preslica (Equisetum arvense L.) ljekovita je biljka koja raste kao korov uz puteve i kanale, na livadama i poljima a koristi se u liječenju mnogih bolesti te kao sredstvo za uljepšavanje.
Poznata je i pod drugim nazivima: konjski rep, kositerka, njivska preslica, poljski rastavić, barska metlica, cinkrot i dr.
U Hrvatskoj raste oko desetak različitih vrsta i nisu sve ljekovite.
Poljska preslica bogata je silicijevom kiselinom, kalcijem, željezom, kalijem, sumporom, manganom, bakrom i jodom i stoga je idealna za jačanje otpornosti bilja prema bolestima i napadu štetnih kukaca. Koristi se kao preventiva protiv hrđe, pepelnice te napada crvenog pauka i grinja.

Biljna juha od poljske preslice:

Kilogram svježe ubrane biljke (150 g suhe) preliti sa 10 litara odstajale vode (najbolje kišnice) i ostaviti da odstoji 12 - 24 sata.


Slijedeći dan preslicu izvadimo i kuhamo u dijelu vode u kojoj se namakala, 30 minuta na laganoj vatri.
Ostavimo poklopljeno dok se ne ohladi pa pomiješamo sa preostalom vodom.
Procijedimo i koristimo 1 litru dobivene biljne juhe razrijeđenu u  5 litara vode za špricanje bilja.
Koristimo za špricanje rajčice, paprike, jagoda, ribizla, ruža i drugog bilja koje želimo ojačati.


Silicij djeluje osnažujuće na biljke te ih štiti od gljivičnih oboljenja.
Da bi naše biljčice ostale zdrave i same se izborile sa mnogim bolestima špricamo ih dva puta mjesečno sa ovim ljekovitim pripravkom. :)


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne