Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Zaštita od stršljenova u vrtu

Europski stršljen

Stršljeni su najveće eusocijalne ose, a širinom svoga tjemena i veličinom vrlo lako ih razlikujemo od običnih osa. Europski stršljen ( Vespa crabro) je najpoznatija vrsta stršljena koji postiže duljinu od oko 3 - 3.5 cm. Kod nas prvi let možemo očekivati već u proljeće i stoga je potrebno na vrijeme napraviti adekvatnu zaštitu kako čovjeka tako i pčela jer su stršljeni poznati i po nazivu ,,ubojica pčela.
Stršljeni love kukce, ali i pčele kojima nakon što ih usitne hrane svoje ličinke. Odrasli stršljenovi uglavnom se hrane nektarom iz voća pa nije rijetkost vidjeti napadnute plodove naših voćaka kojima ne možemo prići od naleta stotina stršljena.
Kako bi spriječili ove proždrljivce potrebno im je postaviti slasne klopke u koje će rado slijetati, ali bez povratka. :):):)
Najčešće svoja gnijezda grade u šupama, pod krovovima ili pak u šupljim stablima koja je vrlo opasno dirati i uništavati. U proljeće, oplođena ženka (matica) koja jedina preživljava zimu gradi novo gnijezdo za svoje potomke i u njega polaže jaja. Nakon što se jaja otvore potrebno je svega dva tjedna da ličinke prođu faze u kojima se pretvore u odraslu jedinku. Nova populacija jedinki proširuje gnijezdo te ono postaje sve veće sa svakim novim leglom. U kasno ljeto gnijezdo može doseći i do 700 jedinki kada je na vrhuncu svoje populacije.
Iako su u nekim dijelovima zaštićeni kao ugrožena vrsta koja održava ekološku ravnotežu, kod nas se doživljavaju kao opasni tamanitelji pčela kojih se najviše boje pčelari, ali i vrtlari i voćari kojima nije ugodno biti u njihovoj blizini. :)

Kako napraviti jednostavne klopke

Najjednostavniju klopku možete napraviti pomoću plastične boce koju presijećete na pola, pa gornji dio bez čepa okrenete naopako i stavite u donji dio boce. Sa strane boce probušite rupe i provućete žicu ili konopac kako bi ih mogli okačiti na adekvatna mjesta.


U bocu sipate voćni sok, malo piva, žlicu šečera i žlicu octa. U ovaj slatki napitak osim stršljenova rado će letjeti i druge ose, muhe i sl. Ocat se stavlja kako bi se spriječilo ulijetanje pčela koje ne vole njegov miris. :)

Jednostavan i jeftin način koji svatko može napraviti i biti u miru od ovih napasti. :):):)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne