Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Maslačak - dar prirode u našim vrtovima


Maslačak (Taraxacum officinale) pripada porodici glavočika jezičnjača od kojih su brojne vrste izrazito ljekovite. U narodu je poznat i pod drugim nazivima kao što su: mliječnjak, radić, žučanik, žutinica, milosavka, smetanka, popino gumno, talijanska salata i dr.
Biljka koja raste na livadama, travnjacima, uz puteve i kanale, česta i u našim vrtovima pa je mnogi smatraju korovom kojeg je potrebno ukloniti ni ne znajući da je teškim bolesnicima itekako potrebna i da je pravi dar prirode svima nama.

Svi dijelovi biljke (korijen, cvijet, stabljika i list) su izrazito ljekoviti i koriste se u narodnoj medicini za liječenje brojnih bolesti.

Pripravci od maslačka stimuliraju sve žlijezde te pojačavaju izlučivanje žlijezde slinovnice, žlijezda želuca i crijeva, jetre, žućnog mjehura i gušterače.

Sušenje maslačka

Čajevi od lista i korijena maslačka potiću metabolizam i stimulativno djeluju na zdrave organe za izlučivanje te potiću na izlučivanje višak tvari iz tijela.


Svi dijelovi biljke sadrže mliječni sok gorkog okusa koji je zaslužan za rad bronhijalnih žlijezda i pospješivanje iskašljavanja.
Biljka u sebi sadrži visok sadržaj kalija te fosfora, kalcija, željeza, natrija kao i brojne vitamine (posebno vitamin C), eterično ulje, smolu, inulin, šećer, enzime, masne kiseline, sumpor i mnoštvo drugih ljekovitih tvari.

Maslačak se koristi u brojnim pripravcima poput čaja, tinkture, ulja, macerata, a od cvjetova se pravi izvrstan sirup  koji je u narodu poznat po svojim iscjeljujućim svojstvima.

Načini upotrebe pojedinih dijelova maslačka:

U rano proljeće, dok u našim vrtovima još nema zelenjave, priroda nam nudi ovu ljekovitu biljku kao izvrsnu proljetnu kuru, koja će pročistiti naš organizam od svih nakupljenih toksina nakon zime u kojoj nije bilo zelenog obilja.
Stoga, prihvatimo ovaj dar i koristimo mlade listiće svakodnevno u obliku raznih salata (zelena, mješana, krumpir i sl.) <3<3<3
Biljka koja najbolje pročišćuje krv i ima izuzetno snažno djelovanje na rad jetre.


Svojim pročišćujućim djelovanjem maslačak pomaže kod gihta i reume, oteknute žlijezde splasnu ako tri do četiri tjedna provodimo kuru sa stabljikama maslačka ( dnevno se prožvaće 5 - 10 cvjetnih stabljika). Stabljike djeluju i kod nečistoća kože, lišajeva i osipa. Dvotjedna kura sa stabljikama maslačka pomaže slabim i bolesnim ljudima jačajući njihov organizam i oslobađajući ga od toksičnih tvari.
Korijenje maslačka sirovo, ili osušeno koristi se za čaj koji pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće.

1 čajna žličica korijena prelije se sa 2.5 dcl vode i ostavi preko noći. Slijedeći dan se zagrije do ključanja i procijedi. Pije se gutljaj po gutljaj prije i poslije doručka.

Kada biljka počne cvjetati (ožujak) možemo krenuti sa pripremom sirupa koji djeluje osnažujće na imunitet pa se posebno koristi kao lijek kod bolesnih i slabih osoba koje su izgubile tek.

Podijelit ću sa Vama izvrstan recept od poznate iscjeliteljice biljem, Marije Treben.

Sirup od maslačka:

Dvije vrhom pune pregršti cvjetova (oko 4 šake) stavimo u 1 litru hladne vode i polako zagrijavamo do ključanja. Pustimo da zakipi, uklonimo posudu sa štednjaka i sve ostavimo da stoji preko noći.
Slijedeći dan procijedimo na cjedilu i sa obje ruke dobro istisnemo tekućinu iz cvjetova. U sok pomiješamo 1 kg nerafiniranog šećera i dodamo pola limuna (iz organskog uzgoja) isječenog na kriške. Posudu vratimo na štednjak  uključimo ga na 1 (najslabije) kako bi tekučina isparila bez kuhanja. Masu jednom do dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa. Sirup ne bi smio biti pregust jer se nakon nekog vremena kristalizira, ali ni prerijedak jer nakon nekog vremena prokisne.

Maslačak biljka koja vrt obogaćuje brojnim mineralima

Prepuna kalija, fosfora, kalcija i željeza biljka je izvrsna za pravljenje tekućeg gnojiva koje voli plodovito i korijenasto bilje u našim povrtnjacima te sve bobičasto voće kao i jabuke i kruške.
Kalij (K) potiće cvatnju i rast plodova. Fosfor (P) igra važnu ulogu za rast korijena, dok kalcij (Ca) potiće biološku aktivnost tla, održava stabilnu pH reakciju i štiti biljke od prijevremenog opadanja ličća i plodova naročito za sušnih razdoblja.

Priprema gnojnice:



1 -2 kg listova i cvjetova maslačka na 10 litara vode.
Bilje se potopi u vodi i ostavi dok ne prođe fermentacija (oko 2 tjedna). Potrebno je svakodnevno promiješati ovu otopinu dok se proces fermentacije ne završi (kada se prestane pjeniti).
Za zalijevanje plodovitog i korijenastog povrća tijekom intenzivnog rasta koristi se razrijeđeno sa vodom u omjeru 1 : 10 dva puta mjesećno.
Kruške, jabuke te drvenasti grmovi zalijevaju se nerazrijeđenom otopinom nekoliko puta tijekom sezone.

Lišće koje je bogato hranjivim tvarima može se koristiti kao malč oko biljaka te kao dodatak u kompostnim hrpama.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne