Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Uzgoj celera u organskom vrtu



Celer korijenaš (Apium graveolens vat. rapaccum) je dvogodišnja biljka koja pripada porodici Apiaceae (štitarki). Uzgaja se radi korijena i lista koji imaju karakterističan aromatičan okus i miris.
Ljekovitost ove biljke poznata je od davnina. Danas se celer sve više koristi kao moćan diuretik te sredstvo za snižavanje visokog krvnog pritiska. Zbog eteričnih ulja koja u sebi sadrži celer je i antibakterijsko sredstvo za čišćenje organizma.
Odličan je izvor vitamina K, C, kalija, folne kiseline i dijetalnih vlakana te je vrlo popularna namirnica koja se koristi za skidanje viška kilograma. 


Sjetva / sadnja

Kako je celer biljka koja dugo klija, a biljka sporo raste, sa sjetvom sjemena u grijanim prostorima kreće se već u veljači, jer dok biljka razvije 5 - 6 listića i bude spremna za sadnju na otvorenom proći će 2 - 3 mjeseca.
Sjeme celera sitno je te je stoga i za sjetvu potrebno uložiti više truda i strpljenja.
Da bi ubrzali klijanje sjeme se namače u biljnom čaju 1 - 2 dana.
Za uzgoj presadnica važno je odabrati kvalitetan supstrat koji u sebi ne sadrži patogene, mrvičaste je strukture i dobrih vodozračnih odnosa.
Sjeme se može sijati omaške u sandučiće pa kad biljčice izniknu potrebno ih je prorijediti, a kad razviju 3 prava listića pikirati ih u zasebne posude.
Jednostavniji i sigurniji način uzgoja presadnica je sjetva sjemena u odgovarajuće stiroporne kontejnere  koji su predviđeni za uzgoj celera i dovoljno su velikog volumena za razvoj biljke do presadnje. Obično se siju po dvije sjemenke u jednu rupicu pa se nakon nicanja uklanja ona slabija. Ovakovom preciznom sjetvom postiže se ujednačen rast presadnica koje nije potrebno naknadno pikirati,  već se sade u tlo zajedno sa supstratom koji se sljubio sa korijenovom balom pa biljka ne doživljava stres i brzo nastavlja sa rastom. 


Optimalna temperatura za uzgoj presadnica je 18 -23 stupnja Celzija, a noćna ne bi trebala biti niža od 12 stupnjeva.
Kada biljke proklijaju, temperatura se može spustiti i na 18 stupnjeva.
Za kvalitetnu presadnicu sa razvijenih 5 - 8 listića potrebno je 2 - 3 mjeseca.
Desetak dana prije sadnje na stalno mjesto u vrtu biljke je potrebno prilagoditi na vanjske uvjete (kaljenje) provjetravanjem prostorije ili iznošenjem po nekoliko sati izvan prostorije kako bi stekle otpornost.
Presadnice celera sade se na otvorenom kada prođu opasnosti od mraza (svibanj) na razmak oko 30 - 35 cm u svim smjerovima. Kod sadnje treba pripaziti da se presadnice sade na istu dubinu na kojoj su rasle u uzgojnim posudama.
Celer najbolje uspijeva u plodnim, srednje teškim tlima koja dobro zadržavaju vlagu, pH vrijednosti od 6.5 - 7.5 pa ako je tlo kiselije potrebno mu je dodati vapna ili drvenog pepela.

Kod uzgoja celera važno je pridržavati se plodoreda te ga na isto mjesto ne saditi 4 godine.
Celer spada u skupinu zahtjevnih biljaka pa u plodoredu dolazi u prvoj godini nakon što je tlo u jesen dobro pognojeno stajnjakom. 
Nakon celera u jesen se može posaditi rotkva, a slijedeću godinu krastavci, cvjetača ili koraba. 
Dobri susjedi u vrtu su mu:  grašak, špinat, rajčica, poriluk, korabica, kupusnjače, krastavac i kamilica.
Loši susjedi: kukuruz šećerac, salata i krumpir.
U vrtovima u kojima se prakticira združena sadnja celer se obično sadi sa kupusnjačama, lukom ili rajčicama.

Njega celera

Tijekom vegetacije biljke nekoliko puta prihranite dodavanjem komposta koji će ujedno štititi korijen od jakih sunčevih zraka. Također, dobro je tijekom vegetacije u nekoliko navrata oko biljke u tankom sloju posuti drvenog pepela koji će celer štititi od napada štetočina, prvenstveno puževa koji mogu uništiti korijen. Pepeo je i izvrsno prirodno gnojivo bogato kalijem koji je neophodan za rast korijena.
Redovito zalijevajte biljke u sušnim razdobljima, a kako bi se zadržala vlaga u tlu zagrnite ih malčem od sijena ili slame.
Od sredine ljeta do berbe, uklanjajte im donje lišće kako bi utjecali na rast korijena.
U drugoj polovici listopada korijen celera je dostigao svoju optimalnu veličinu i to je vrijeme kada se vade veće količine za tržište.


Berba

U manjim vrtovima berba započinje krajem ljeta ubiranjem većih plodova i traje sve do proljeća.
Celer je otporna biljka i dobro podnosi hladnoću, ali tijekom zime dobro ga je prekriti slamom pa ga vaditi po potrebi (ako tlo nije smrznuto) jer je svježi najljepši i najzdraviji za upotrebu.

Celer u veljači nakon hladne zime

Biljka cvijeta drugu godinu (ljeto) te svojim cvijetom privlaći u vrt brojne korisne kukce.
Nakon što se cvijet posuši moguće je skupiti sjeme za slijedeću sezonu. <3

Celer cvijet - druga godina (u susjedstvu sa kupusnjačama)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne