Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Sjetva sjemena u zatvorenome - uzgoj presadnica



Za uspješno klijanje sjemenu su potrebni zrak, voda, kvalitetan supstrat te odgovarajuća temperatura.
Većini sjemena potrebna je i izloženost suncu, stoga je bitno osigurati mjesto gdje će sjeme biti izloženo sunčevim zrakama tijekom dana.
Klijance se može uzgajati u staklenicima, plastenicima, malim klijalištima ili u uzgojnim posudama u kući u blizini prozora (prozorska daska).
Uzgoj klijanaca u grijanim prostorima omogućuje nam da ranije započnemo sa sjetvom manje otpornih biljaka te da one budu spremne za presadnju na stalno mjesto u vrtu u optimalnom roku.
Staklenik je idealan prostor za uzgoj biljaka jer im osigurava dovoljno svjetla.
Ipak, mnogi vrtlari početnici za svoju će prvu sjetvu u zatvorenom prostoru odabrati mjesto pokraj prozora te će uživati i pratiti sve promjene koje se događaju i vrijedno bilježiti u svoj vrtlarski dnevnik, što će im slijedeće godine biti od izuzetne pomoći.

Sve kreće od sjemena

Sjeme sadržava zametak biljke koji se nalazi unutar zaštitnog omotača. Sjeme u sebi sadrži sve potrebne tvari za klijanje sve dok isklijala biljka nije sposobna da se sama hrani.
Pri odabiru sjemena važno je odabrati kvalitetno sjeme provjerenog proizvođaća, ono koje je bilo skladišteno u dobrim uvjetima jer će takvo sjeme proklijati brže i dati će snažnije i otpornije klijance od onoga koje je staro ili loše skladišteno. Najbolje bi bilo potražiti sjeme od  proizvođaća koji su ujedno i čuvari sjemena starih sorti jer je takvo sjeme već prilagođeno našem podneblju pa će biljke biti otpornije, zdravije i ljepše.

Što i kako sijati

Sijati možete sve biljke koje su osjetljive na hladnoću, a želite ih uzgajati u svome vrtu ili posudama na balkonu. Najčešće se u zatvorenom prostoru uzgajaju biljke koje se sade na otvorenom tek u svibnju, a potrebno im je više vremena za rast kao što su rajčica, paprika, patliđan, peruanska jagoda, bosiljak i sl. Želite li uzgojiti otporne i zdrave biljke dobro je sjeme prije sjetve namakati u biljnoj otopini kao što je humofix. Sjeme se na taj način u samom startu prirodno tretira pa će biljka biti otpornija na hladnoću, bolesti i štetnike.
Više o natapanju sjemena prije sjetve pročitajte na:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/02/humofix-biljni-caj-za-jacanje.html


Sjetvu odabranog sjemena možete obaviti u različitim posudama koje su čiste te ne sadržavaju bolesne organizme ili kemikalije. To mogu biti plastične posude od margarina, jogurta, vrhnja ili one od kartona i kokosovih vlakana u koje se obično siju sjemenke biljaka osjetljivog korijena te se direktno presađuju sa posudama u zemlju (krastavci, tikvice i sl.).
Plastičnim posudicama obavezno probušite na dnu rupicu kako se voda ne bi zadržavala i uzrokovala truljenje sjemena.


Supstrat za sjetvu u sebi ne smije sadržavati sjeme korova, štetnike i patogene te stoga uvijek odaberite sterilni medij za uzgoj, koji dobro zadržava vlagu i prozračan je, mrvičaste strukture te obogaćen hranjivim tvarima i organskog je podrijetla. Takav supstrat (za uzgoj presadnica) možete pronaći u bolje opskrbljenim poljoprivrednim trgovinama uz nešto višu cijenu. Sjeme koje posijete u kvalitetan supstrat uglavnom nije izloženo opasnosti od napada bolesti ili štetnika pa su klijanci, a kasnije i biljke naprednije i ne zaostaju u razvoju.

Prilikom punjenja supstrata u posudice lagano potisnite supstrat prije sjetve. Sitno sjeme dovoljno je prekriti sa malo supstrata i poravnati prstima, dok se krupnije sjeme može utisnuti prstom ili staviti u udubine napravljene olovkom. Nikada ne sijte pregusto jer će u posudama nastati gužva i klijanci će se boriti za prostor, svjetlo i vodu. U slučaju preguste sadnje, počupajte  tek niknule biljčice i ostavite tek nekoliko najjačih. Ako ste se odlučili za sjetvu u čašama od jogurta dovoljno je rasporediti tek nekoliko sjemenkica.  Nakon sjetve lagano zalijte posijano sjeme (pomoću ručne prskalice) te prekrijte posude sa prozirnom folijom koja će zadržati optimalne uvjete (vlaga, temperatura) za nicanje klijanaca. Kada primjetite da su biljčice počele nicati uklonite foliju i održavajte umjerenu vlagu u posudama.

Njega biljaka

Za uspješan i zdrav rast vaših presadnica vodite brigu o optimalnoj temperaturi, vlazi i svjetlosti.
Optimalna temperatura za klijanje rajčice i paprike je oko 25 stupnjeva Celzija, dok je celeru, poriluku, salati i kupusnjačama potrebna niža temperatura. Nakon što biljke proklijaju temperatura može biti nekoliko stupnjeva niža jer će biljke u suprotnom biti izdužene i krhke.
Premalo svjetla također uzrokuje rast slabih i izduženih biljaka.Stoga, redovno okrećite posudice kako bi biljčice sa sviju strana ravnomjerno dobivale potrebnu svjetlost. Ako nježno lupkate klijance oni će izrasti kraći i jaći, a lupkanje im neće naškoditi.
Održavajte umjerenu vlagu zemlje , ali nemojte previše zalijevati. Biljke se ujutro zalijevaju, a tijekom dana dovoljno ih je lagano orositi. Uvijek koristite odstajalu vodu sobne temperature. Previše vode može naštetiti mladim korjenčićima te se mogu razviti i štetni organizmi.



Presađivanje - pikiranje biljaka

Kada biljke razviju prvi pravi par listića može se započeti sa presadnjom u zasebne posudice u kojima će imati dovoljno prostora za rast i razvoj..
Pomoću drvenog štapića vadite klijance iz vlažne zemlje držeći ih za listiće pa presađujte u za njih pripremljene posude većeg volumena . Biljčice su u ovom stadiju razvoja veoma osjetljive pa stoga budite pažljivi prilikom vađenja da ih ne oštetite. Presađujte samo dobro razvijene biljke, a oštećene odmah eliminirajte.



Uzgojem u posudama koje su namijenjene za rasad kao što su one od stiropora ili plastike (postoje različitih veličina i prilagođene povrću koje želite uzgajati), pikiranje nije potrebno pa ako imate dovoljno prostora sijte po dvije sjemenkice u predviđene udubine te nakon nicanja slabiju biljčicu uklonite.



Kaljenje - prilagodba na vanjske uvjete

Desetak dana prije nego biljke presadite u vrt potrebno ih je prilagoditi vanjskim uvjetima. Najbolje ih je postepeno iznositi van po nekoliko sati ili ih smjestiti u male plastenike pa ih postupno otkrivati kako bi se adaptirale  i bile spremne za presadnju.


Kvalitetne presadnice su one koje imaju dobro razvijen korjenov sustav, lijepu zelenu boju i nešto deblju stabljiku. Presadnjom na stalno mjesto u vrtu kvalitetna presadnica brzo se prilagođava na nove uvjete, otpornija je pa stoga brže napreduje, ranije rađa i donosi veće prinose.



Uživajte u sjetvi svojih omiljenih biljčica i uzgojite zdrave i lijepe presadnice za svoj vrt! <3<3<3


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne