Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Biljne porodice - razvrstavanje povrća po skupinama


Da bi uveli u svoj vrt plodored prije svega važno je upoznati se sa biljnim porodicama te razvrstati povrće koje želimo saditi po skupinama i napraviti plan plodoreda. Povrće koje pripada istoj porodici iz tla crpi ista hranjiva i sklono je istim bolestima te napadu istih štetnika. Stoga, kako bi tlo sačuvali od iscrpljivanja povrće iz iste porodice svake godine sadimo na drugom mjestu u vrtu.
Također, dobro je na istom dijelu vrta uzgajati povrće iz više različitih porodica kako bi se iskoristio sav raspoloživi prostor (manji vrtovi), u tome slučaju kombinira se povrće koje ima različite zahtjeve prema potrebnoj vrsti hranjiva kao npr. kombinira se korijenasto, lisnato i plodovito povrće te ono zahtjevno i manje zahtjevno te se iz tla koriste različita hranjiva i ono se ne iscrpljuje. Ovakovom mješovitom sadnjom pridržavajući se i dobrosusjedskih odnosa u vrtu i nije neophodno strogo se pridržavati plodoreda pa je i planiranje sadnje mnogo lakše.

Brassicaceae - porodica  krstašica (kupusnjača)


Biljke iz ove porodice uzgaja se radi  ličća, korijena, izbojaka, cvjetnih glavica ili stabljika.
Većinom su veoma otporne na hladnoću, a u plodoredu najbolje uspijevaju nakon grahorica (fiksiraju dušik iz zraka) zbog većih količina dušika koji im je potreban za zdravi rast i razvoj (list).

Ovoj porodici pripadaju:

Kupus, kelj pupčar, obična brokula, bijela gorušica, kineski kupus, lisnati kelj, cvjetača, korabica, rotkva, rikula, repica, razgranata brokula, podzemna koraba, krmna rotkva, gorušica...


Alliaceae - porodica lukova


Biljke iz ove porodice uzgajaju se radi lista i plodova koji su različitog oblika i veličine. Veoma su otporni na hladnoću te na kontinentu uspješno prezimljavaju.
Za uspješan uzgoj zahtijevaju ocijedita i srednje podna tla te im najviše odgovara da u plodoredu dođu nakon kultura koje su dobro gnojene (stajnjak) npr. krumpir, kupus i sl.
Na siromašnijim tlima dovoljno je u tlo unijeti vrtnog komposta te umjereno posipati tlo drvenim pepelom (kalij).

Ovoj porodici pripadaju:

Češnjak, luk, poriluk, luk kozjak, zimski luk i stogodišnji luk.


Cucurbitaceae - prodica bundeva i krastavaca (tikvenjače)


Biljke iz ove porodice uzgajaju se radi plodova koji su raznih oblika, veličina i ukusa. Za uspješan i zdrav rast potrebno im je osigurati viče prostora.
Osjetljive su na mraz i hladnoću te se na otvorenom uzgajaju samo u toplijim mjesecima u godini.
Uglavnom zahtjevaju plodna tla te ih je idealno saditi nakon jesenske gnojidbe stajnjakom ili dodavanjem veće količine komposta prilikom sadnje te još nekoliko puta tijekom vegetacije u manjim količinama.

Ovoj porodici pripadaju:

Bundeve, tikvice, krastavac, kornišon, dinja i lubenica.


Papilionaceae (fabaceae) - porodica graška i graha (lepirnjače)


Biljke iz ove porodice uzgajaju se radi mahuna ili sjemena, a njihova raznolikost boja, oblika i veličina je očaravajuća. Zbog sposobnosti vezanja dušika iz zraka koje pohranjuju na korijenovim kvržicama i razgradnjom oslobađaju velike količine dušika u tlo idealna su predkultura za lisnato povrće (kupusnjaće i salate), a najbolje ih je uzgajati nakon kultura koje za svoj rast i razvoj trebaju velike količine hranjiva (krumpir, bundeve i sl.).
Biljke iz ove porodice uzgajaju se i za zelenu gnojidbu.

Ovoj porodici pripadaju:

Lucerna, bob, djetelina, grčka piskavica, grah, ukrasni grah, vučika, grašak, šareni mnogocvjetni grah, zimska grahorica i sl.

Chenopodiaceae - porodica repe (lobodnjače)



Ovoj porodici pripadaju lisnate i korjenaste biljke. Neke biljke iz ove porodice zbog svoga brzog rasta uzgajaju se kao međukulture ili biljke za zelenu gnojidbu (špinat).
U plodoredu najbolje uspijevaju nakon kultura koje su obilnije gnojene.
U mješovitoj sadnji idealna je kombinacija lisnatog i korijenastog povrća.

Ovoj porodici pripadaju:

Cikla, lisnata blitva, špinat, rebrasta blitva, vrtna pepeljuga i trokutolisna loboda.


Asteraceae - porodica salate (glavočike)


Povrće iz ove porodice raznoliko je pa mu pripadaju jednogodišnje i višegodišnje biljne kulture (artičoke) različitih oblika, boja i veličina.
Biljke iz ove porodice vole ocjedita tla dobre strukture.
Lisnate biljne kulture iz ove porodice idealne su za popunjavanje praznih mjesta u vrtu.
U plodoredu ih je dobro uzgajati nakon lepirnjača jer za svoj rast i razvoj trebaju dosta dušika (list).

Ovoj porodici pripadaju :

Artičoka, karda, divlji radić, endivija, čičoka, salata...

Solanaceae - porodica krumpira (pomočnice)


Biljke iz ove skupine vole bogato pognojena tla stajnjakom ili kvalitetnim kompostom.
Vole osunčana mjesta u vrtu, a sade se (izuzev krumpira) kada prođe opasnost od mraza (svibanj).
Povrće iz ove skupine ima široki raspon različitih kultivara pa je mnogima i najomiljenije. Za uspješan uzgoj bilja iz ove porodice potrebno je mnogo znanja i iskustva pa je mnogim vrtlarima uzgoj ovih kultura veliki izazov.

Ovoj porodici pripadaju:
Krumpir, rajčica, paprika (slatka i ljuta) i patliđan.

Apiaceae - porodica mrkve (štitarke)


Povrće iz ove skupine uzgaja se radi lista, korijena i sjemena. Iako različitih zahtjeva prema tlu u plodoredu se uzgaja zajedno jer su podložni istim problemima.
Biljke iz ove skupine zahtijevaju plodna, rahla tla pa je veoma bitno prije sjetve / sadnje tlo dobro prorahliti i obogatiti vrtnim kompostom.

Ovoj porodici pripadaju:

Mrkva, celer korijenaš, peršin, celer listaš, koromač, peršin korijenaš i pastrnak.







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne