Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Pokazatelji strukture tla i njeni poboljšivači



U organskom vrtlarenju vrtlar posebnu pažnju posvećuje tlu, hrani ga i njeguje te se postepeno upoznaje sa cijelim nizom procesa koji se odvijaju unutar njega.
Tlo je živo i vrvi od života stoga se prema njemu treba odnositi sa poštovanjem.
Organski vrtlar svjestan je da je zdravi vrt onaj u kojemu je plodno tlo,te mu je osnovna zadaća poboljšati i očuvati njegovu strukturu.
Struktura tla pokazuje nam na koji način se čestice povezuju te definira prostor između njih.
Više o tipu tla pročitajte na:
http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/11/prepoznajte-tip-tla-u-vasemu-vrtu.html

Tlo se sastoji od različitih slojeva, a najgornji sloj u kojemu se odvija proces razgradnje uz prisustvo zraka (aeroban proces) je upravo onaj koji je izazov svakom vrtlaru, jer je pokazatelj plodnosti tla.
Mikroorganizmi u najgornjem sloju uz prisutnost zraka,vlage i topline razgrađuju organsku tvar (humifikacija), te nastaje plodno tlo  humus.
Humus je korisni spremnik vode i mineralnih tvari (hranjiva za biljke).
Što je veći sadržaj humusa tlo je plodnije i rahlije, a biljke koje se uzgajaju na takvom tlu su zdravije i otpornije na bolesti i štetnike.
Hranjenjem tla, hranimo brojne mikroorganizme u tlu koji nam vrijedno pomažu te se njihov broj povećava, a sadržaj humusa raste iz godine u godinu. <3
Rezultat je svakako hrana koju smo sami uzgojili i ona nam je najveća nagrada za svu uloženu ljubav i trud. :)
Kako bi poboljšali strukturu tla u svome vrtu, ali je i sačuvali, upoznajmo se sa njenim pokazateljima.

Pokazatelji dobre strukture tla:
-  Zemlja je lagana za obradu, rahla je i mrvičasta.
-  Izražena je velika biološka aktivnost, a hrana je biljkama lako dostupna.
-  Korijenov sustav biljke duboko prodire u tlo i dobro se razvija.
 - Tlo je ocjedito te nakon obilnijih padalina ne zadržava na površini vodu.
 - Osjeti se slatkast miris na zemlju.
 - Tlo je puno kišnih glista.

Pokazatelji loše strukture tla:
Zbijeni površinski sloj zbog čega je zemlja teška za obradu (glinasta tla).
-  Voda se zadržava na površini (glinasta tla), ili se prebrzo iscijedi (pjeskovita tla).
-  Biljke imaju plitak i slabo razvijen korijen.
-  Osjeti se neugodan miris zemlje.
-  Tlo je siromašno mikroorganizmima, posebno glistama.

Kako popraviti lošu strukturu tla

Lošu strukturu tla moguće je popraviti pridržavajući se načela organskog vrtlarenja.
1. Hranite tlo.
Najbolje plodno sredstvo za poboljšanje strukture tla je svakako kompost. Prepun je živih malih stvorenja koje će dostavljati potrebne minerale biljkama u njima dostupnom obliku.
Kako napraviti svoj kompost saznajte na linku:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2015/10/kako-sloziti-kompostnu-hrpu.html
Također, osim komposta svoj vrt možete obogatiti i drugim prirodnim gnojivima kao npr. životinjskim gnojivom (pileće, konjsko, ovčje i dr.) koje je najbolje dodati tlu u jesen kako bi se preradilo do proljeća te ne bi naštetilo mladim biljkama.
Također, na tržištu postoje i gotova organska, dehidrirana gnojiva u obliku peleta koja se mogu dodavati biljkama tijekom cijele vegetacije.
Izvrsna tekuća gnojiva možete napraviti i od različitog bilja iz svojega vrta.
Više pročitajte u tekstu:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2015/06/gnojidba-i-zastita-organskog-vrta-1-dio.html
Zelenom gnojidbom postiže se višestruka korist u vrtu. Naime, posađeno bilje isprva će poslužiti kao živi prekrivač tla, a kasnijim ukopavanjem u tlo ono postaje hrana brojnim gladnim životinjcama koje će ga razgraditi stvarajući plodno tlo.

2. Zastirite tlo (malčirajte) dostupnom biomasom.
Oponašajte prirodu i stvorite plodno tlo u svome vrtu poput onog šumskog.
Tlo ne bi smjelo biti golo kako ne bi bilo izloženo nepogodnim vremenskim uvjetima koji će uništiti njegovu strukturu. Na zastrtom tlu mnogo je manje korova, zemlja je uvijek vlažna i rahla, a organska masa kojom je tlo prekriveno s vremenom se raspada i postaje idealno prirodno gnojivo.
Prekrivanjem tla povećavate gornji sloj humusa, a tlo s vremenom više nećete morati prekopavati.

3. Pridržavajte se plodoreda.
Plodored je postupak pri kojem se usjevi koji pripadaju istoj porodici svake godine sade na drugo mjesto u vrtu. Pridržavanjem plodoreda štitite tlo od iscrpljivanja, jer sadnjom biljaka na isto mjesto svake godine iscrpljuje se skup hranjiva koje crpi određena biljka.

4. Prakticirajte mješovitu sadnju bilja u svome vrtu
Sadnjom različitog bilja na istoj gredici možete iskoristiti različita hranjiva iz tla.
Mješovitom sadnjom biljaka plitkog i dubokog korijena istovremeno pridonosite i rahljenju tla na Vašim gredicama.
Više o mješovitoj sadnji pročitajte na linku:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/01/mjesovita-sadnja-povrca-cvijeca-i.html

5. Ne gazite tlo.
Obrađujte gredice u svome vrtu sa staza kako bi izbjegli njegovo zbijanje te sačuvali nama nevidljiv svijet prepun života. <3

Osim navedenih načela organskog uzgoja kojima poboljšavamo strukturu tla  mogu se primijeniti i drugi poboljšivači tla kao što su drveni pepeo, dolomitno vapno, zeolit, pijesak, kameno brašno i dr.
Mnogi od navedenih poboljšivača mogu utjecati na kemiju tla i znatno je promijeniti, stoga se prvo trebamo upoznati sa kemijskim svojstvima tla. Više o tome saznat ćete u slijedećem tekstu. :)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne