Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Urbani vrt 2.dio - uzgoj povrća u vrećama, žardinjerama i posudama

Stara kineska poslovica kaže; Ako posadiš vrt posadio si sreću! Kako ne mogu svi posaditi svoj vrt sve više zamaha je uzeo trend urbanog vrtlarenja. Svatko voli gledati kako mu biljka raste i razvija se. Nema ljepšeg osjećaja nego na kraju dana pregledati napredak svojih voljenih biljaka i radovati se svakom njenom novom listu i plodu.

No uvijek postoji i više načina urbanog vrtlarenja. Organsko carstvo uvijek bira metode koje su u potpunosti u skladu sa biodinamičkom ravnotežom i koje ne narušavaju prirodni sklad. Naravno da bi to sve bilo zadovoljeno i kako bi mogli jesti zaista zdrave organske plodove sa svog urbanog vrta potrebno je koristiti i prirodne načine zaštite biljaka te prirodna gnojiva.

Evo kako posaditi urbani vrt u vrećama i žardinjerama.





Uvijek je dobro kombinirati cvijeće i naše plodovito povrće. Svo začinsko cvjetajuće bilje ima i značajan učinak u zaštiti biljaka od raznih bolesti ili štetnika. Naravno da postoje optimalne kombinacije biljaka. Na primjer, rajčica i bosiljak se odlično slažu i uvijek ih je dobro sparivati, pogotovo u organskom vrtlarenju. Rajčica daje sjenovito mjesto bosiljku koji je inače osjetljiv na sunce, dok bosiljak svojim plitkim korijenjem ne ugrožava rajčicu. Isto tako bosiljak svojim intenzivnim mirisom štiti rajčicu od potencijalnih nametnika. Osim toga bosiljak je poželjna biljka na našim terasama i balkonima jer tjera muhe a djeluje i na komarce. Ako imate problema sa komarcima svakako je dobro na svome urbanom vrtu udomiti i pokoju citronelu.



Desno možemo vidjeti lijep primjer kombiniranja začina. Kako smo ograničeni s prostorom potrebno je tome doskočiti na razne načine. Jedan od njih je saditi kompatibilne začine u istu posudu. U lijevoj posudu su začini za pizzu: origano, ružmarin i limunski timijan. U desnoj je kombinacija za roštilj: ružmarin, santolina i smilje. Začini u pravilu rastu dosta bujno i prave lijepe mirisne grmove na našim balkonima i prozorima pa su zato uvijek među mojim favoritima.




Prednosti sađenja u posudama su sljedeće:

  • možemo birati raznolike boje posuda za svoj balkon
  • biljke u pravilu rastu puno zdravije nego u vrtu
  • ako nam se biljka razboli lagano ju izoliramo od drugih i tako spriječimo širenje štetnika ili bolesti
  • lagano pratimo koliko nam je zemlja u posudama vlažna i kada ju treba zaliti



    Biljke koje odlično uspjevaju u posudama:

  • Paprike
  • Rajčice
  • Jagode
  • Čiliji
  • Svi začini
  • Patliđani
  • Salate, špinat i blitva
  • Rotvice 
  • I za velike entuzijaste: Mrkva (potrebno koristiti mekan supstrat poput kokosovog kako bi lakše došlo do rasta podzemnog dijela i širenja u zemlji)





Paprike i čiliji posebno lijepo rastu u posudama. To su biljke koje trebaju dosta hranjiva i vlage. Posebno me veseli vidjeti kako mali čiliji cvjetaju u raznim bojama a još više kada plodovi krenu dozrijevati i svojom čarolijom vrt učine veselijim :)

Lijevo na slici vidimo "crni" čili koji ima jako lijepe ljubičaste cvjetove. Iako se zove crni čili njegovi plodovi zapravo budu intenzivno ljubičaste boje.

Na prethodnoj gornjoj slici u narančastoj posudi je "peter" čili koji je poznatiji pod imenom "penis" čili. Plodovi budu karakterističnog oblika narančaste boje :)

Isprobavam i "medusa" čili koje raste u malim grmićima i ima lijepe bijele cvjetove. Nevjerojatno je koliko jedan mali medusa čili može nositi plodova na svom grmu.

Naravno da se našao i pokoji "habanero" čili. Bit će ljutog! :)

Koje su prednosti sađenja u vrećama?

  • Dobra drenaža
  • Biljke padaju preko rubova tako da plodovi nisu na zemlji i ne trunu (rajčice, tikvice)
  • Možemo izabrati supstrat koji će nam poboljšati rast biljaka
  • Lagano je pognojiti manji prostor na kojem možemo dobiti relativno puno ploda
  • Jeftinije su od posuda



Nekoliko savjeta za urbane vrtove sa jako ograničenim prostorom za povećanje prinosa:
  • Mikorize  - nevjerojatno poboljšavaju rast i prinos biljke. Korijenov sustav je mnogo veći a zelena masa znatno bujnija i zdravija. Savršene su za posude i manje balkone.
  • Gnojiva  - potrebno je nahraniti naše biljke kako bi se uistinu razvile do punog potencijala. Na linku imate kako napraviti prirodna gnojiva iz kućne radinosti. Danas na tržištu postoje i prirodna organska gnojiva za biljke za one koji nemaju mogućnosti ili vremena za pravljenje vlastitih. 
  • Supstrat - uvijek toplo preporučam kokos. Moguće ga je miješati sa drugim supstratima. Glavne su prednosti što je izuzetno rahle strukture, zadržava puno više vlage i ima trajnost od između 6 i 8 godina. Danas kokos predstavlja najčistiji organski supstrat na tržištu koji u pravilu nema u sebi teških metala.


Špinat i cherry rajčice su se
pokazali kao odlični za urbane vrtove
 ali i kao dobri susjedi jedan drugome.


Viseće cherry rajčice su odlične za vreće
ali najbolja stvar su njihovi izuzetni prinosi.





Peruanska jagoda
Rajčica "krumpiraš" - pošto je manjeg rasta
a daje velike plodove odlična je za
urbane vrtove


Patliđan sa grmolikim cherry rajčicama zvanim
"Tiny tim" - još jedna idealna vrsta za balkone
koja ima puno plodova
Za kraj možete pogledati cijelu fotogaleriju urbanog vrta u vrećama, žardinjerama i teglama!
Ako još niste zasadili svoj urbani vrt i dalje nije kasno za krenuti u ovu divnu avanturu.
Puno uspjeha sa Vašim urbanim vrtovima želi Vam Organsko carstvo! :)

Get Adobe Flash player



Photo Gallery by QuickGallery.com

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne