Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Uzgoj peruanske jagode u organskom vrtu

Cvijet peruanske jagode
Još jedna egzotična biljka, koja je svoje stalno mjesto pronašla u mome organskom vrtu, prvenstveno radi svoje ljekovitosti, a onda... još više radi svoje šarmantne ljepote i velikog broja ukusnih, sočnih plodova.
Porijeklom je  iz Južne Amerike, a uzgaja se u svim dijelovima svijeta.
Peruanska jagoda, lat. (Physalis peruviana), također je poznata po brojnim drugim imenima kao: voće Inka, divlja trešnja, fazalis, zlatna bobica, peruanska trešnja i dr.
Pripada porodici Solanaceae (pomoćnica), te je srodnik rajčici, krumpiru, paprici, patliđanu, stoga ju u vrtu treba saditi podalje od njenih srodnika, kako bi se izbjegle eventualne bolesti i napadi štetnika koje se povezuju sa ovom porodicom.
Iako je trajnica, kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka koja je vrlo osjetljiva na mraz, ali s druge strane, naizgled nježna, vrlo je otporna i nezahtjevna te vrlo dobro podnosi različite vremenske uvjete.
Po svom izgledu, slična je cherry rajčici, bobičastog, glatkog oblika i narančaste boje,
Uzgaja se slično kao i rajčica te su im i zahtjevi prema tlu, toplini, vlagi i svjetlosti potpuno isti.


SJETVA PERUANSKE JAGODE

Kao i sve povrće iz ove porodice i peruanska jagoda najbolje uspijeva na plodnom, rahlom i prozračnom tlu bogatom organskom tvari, pa ga je  potrebno pognojiti nekim zrelim životinjskim gnojivom ili vrtnim kompostom.

Sjeme peruanske jagode sije se u zaštićenom prostoru, tijekom veljače, jer je biljci potrebno duže vrijeme kako bi se razvila u sadnicu sa dobro razvijenim korijenovim sistemom te bila spremna za presađivanje na otvoreno tijekom svibnja, kada prođu opasnosti od moguće pojave mraza.
Sjetva se vrši u uuzgojne posude napunjene kvalitetnim organskim supstratom, na  dubinu od 1 cm.
Optimalna temperatura za klijanje je od 18 - 22 stupnja, a biljka će proklijati nakon sedam do deset dana.
Kada razviju dva prava lista, biljke je potrebno pikirati u veće uzgojne posude.
Dva tjedna prije sadnje na stalno mjesto u vrtu,  potrebno ih jepostupno prilagoditi na vanjske uvjete, kako bi stekle potrebnu otpornost i nastavile normalan razvoj na otvorenom.

Mlada biljka

SADNJA NA OTVORENOM

Sredinom svibnja, kada prođu opasnosti od mraza možemo ih presaditi na stalno mjesto u vrtu.
Sadi se u jamice, nešto dublje nego su bile posađene u uzgojnim posudama, na razmak oko 50 cm. kako bi biljke imale dovoljno prostora.
Formiraju se poput grmića, a dosežu visinu i do 150 cm.



NJEGA I BERBA


U ljetnim mjesecima biljku je potrebno zalijevati, a kako bi sačuvala potrebnu vlagu, oko biljke se stavlja deblji sloj malča ( sijeno, slama ).
U fazi cvjetanja i zametanja ploda, preporuča se gnojidba tekućim gnojivom ( kopriva + gavez ), kako bi biljka imala sve potrebne minerale za obilno rađanje plodova.
Biljka u idealnim uvjetima može dati oko 150 plodova, što ovisi o više čimbenika, a najviše o klimatskim uvjetima, koji se razlikuju iz godine u godinu.

Krajem lipnja i do prve polovice srpnja započinje faza cvjetanja, te je biljka okićena prekrasnim, zvonolikim, žuto - crnim cvjetićima, iz kojih se razvijaju zeleni lampioni, u kojima se formira plod zelene boje.
U rujnu, kada lampioni postepeno ulaze u fazu sazrijevanja, što se prepoznaje po njihovoj boji, koja izgleda poput slame, započinje i berba plodova te traje sve do pojave prvih jačih mrazeva, jer je biljka vrlo osjetljiva te ugiba.
Ako biljku zaštitimo agryl folijom prije pojave prvih mrazova, možemo uživati u njenim plodovima sve do kasne jeseni.


Isušeni lampion



Plod peruanske jagode
UPOTREBA

Cijela biljka je otrovna, osim narančastog ploda, kojemu se pripisuju vrlo ljekovita svojstva u svjetskoj medicini.
Plod peruanske jagode je slatkastog i blago - kiselog okusa, a osim vitamina  A, B - skupine i C sadrži i  minerale - fosfor, kalcij i željezo.
Bogata je antioksidansima i dijelom proteina.


Koristi se u raznim oblicima od svježe do kuhane, te za pripremu marmelada,  koktela, sokova i dr.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne