Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Kako povećati broj kišnih glista u vrtu

Kišne gliste


Kišna glista ili gujavica ( lat. Lumbricus terrestris) pripada maločetinašima i najuobičajenija je  autohtona europska vrsta.
Koliko su poštovana ova vrijedna stvorenja govore i neki zapisi, između ostalih izdvojila bi neke od njih:

  1. Francuski seljaci nekad su govorili: Le bon Dieu, dragi Bog zna kako se radi plodna zemlja, a svoju je tajnu povjerio kišnim glistama.
  2. Aristotel ih je smatrao ,, srcem tla ".
  3. Egipatska kraljica Kleopatra proglasila ih je svetima.
  4. Darvin je rekao: ,, Može se sumnjati da li ima puno drugih životinja koje su odigrale tako važnu ulogu u povijesti svijeta, kao što su ova skromna organizirana stvorenja."
Stoga, da bi povećali broj kišnih glista u vrtu, moramo svjesno brinuti o njima.
Naime, poznato je da što je veći njihov broj tlo je kvalitetnije, prozračnije, toplije i jednostavnije za obradu.
Zastiranjem tla organskom masom kako bi poboljšali i očuvali njegovu strukturu ujedno hranimo ta vrijedna i korisna stvorenja koja neumorno rade i svu tu  masu prerađuju u najbolje gnojivo za biljke.
U vrtu bi trebalo živjeti oko 200 - 400 kišnih glisti po četvornom metru, a one prerade oko 1-2 kg zemlje u obliku hrpica humusa koje odlažu na površinu, tzv. glistin, koji je prepun korisnih tvari za poboljšanje strukture tla, ali i visokovrijedna hrana biljkama koja sadrži sva potrebna hranjiva za razvoj zdrave i otporne biljke. U usporedbi sa običnim (prosječnim) tlom, glistin sadrži i do 5 puta više dušika (N), 7 puta fiše fosfora (P), 11 puta više kalija ( K), 2 puta više magnezija ( Mg), 4 puta više kalcija Ca).

Glistin

Kišne gliste prorahljuju tlo praveći metrima dugačke tunele sve do mineralnih slojeva, pa na taj način przračuju slojeve tla, te se uspostavlja pravilan vodo-zračni odnos koji igra važnu ulogu za razvoj dobro razvijenog korijenovog sustava biljaka, pa one lakše dolaze do svh potrebnih hranjiva i vode (posebno u dužim razdobljima suše) te na taj način postaju otpornije i zdravije.
Uz mnoge druge mikroorganizme, kišne gliste sudjeluju u procesu stvaranja humusa i nenadomjestivi su dio ekološkog sustava zemlje.

Da bi zaštitili kišne gliste posebno prije zime, ali i ljeta, tlo je potrebno prekriti debljim slojem organske mase (lišće, slama, sjeno, sjeckane grančice), koje će im biti poput toplog prekrivača, ali i hrana koju će do proljeća uvlačiti u zemlju i na taj način je rahliti te se brzo razmnožavati.
Također, veoma bitno je ne koristiti nikakve kemijske preparate u vrtu, jer su vrlo osjetljive i ugibaju u dodiru sa bilo kakvom kemijom.
Organski vrtlari poštuju i pravilo minimalne obrade tla te i na taj način pomažu čuvanju mnogih  glista, ali i različitih mikroorganizama koji žive u različitim slojevima zemlje, te bi pri prevrtanju tla mnogi uginuli jer bi bili izloženi uvjetima koji nisu u skladu sa prirodnim ekološkim sustavom.

Kišne gliste u vrtu najvažnije su životinje i pomoć svakom vrtlaru jer popravljaju strukturu tla obogaćujući tlo najfinijim humusom i stoga zaslužuju našu brigu i dužno poštovanje! :)



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne