Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Vrt u listopadu


Vrt prepun boja

                                                                                                                                                                                                        
Iako je za mnoge vrtlare vrtlarska sezona završena, plodovi probrani, a zapušteni vrtovi samo još čekaju da ih se preore kako bi zemlja u zimskim mjesecima izmrznula i tako dočekala novu kalendarsku godinu, u organskim vrtovima poput mojega radovi u vrtu su u punom tijeku, vrt je još uvijek prepun zdravih plodova i cvijeća koje svojim bojama svakako uljepšava sivilo oblačnih i tmurnih jesenjih dana.
Vrt može biti donekle zelen i tijekom hladnijih mjeseci u godini ako zasijemo kulture koje uspijevaju u hladnijim uvjetima ili pak ako zaštitimo neke biljke prozračnim pokrovom koji će im produžiti vegetacijsku sezonu.

Rotkvice

Tikvice

Patlidžan

Salata i korabica 

Špinat i mladi luk

Boražina koja se sama zasijava nakon što smo je jednom zasadili u vrtu, cvijeta tokom cijele godine, sve dok ju ne uništi mraz ili se temperatura spusti ispod ništice.
Rascvjetale cinije i uresnice koje svojim bojama unose vedrinu i daju posebnu čar svakom vrtu.


Kako bi produžila sezonu branja povrću koje i u jesen još cvijeta ( paprika, čili papričice, tikvice, rajčice), neke od njih prekrila sam agril folijom i na taj način ih zaštitila od niskih noćnih temperatura, jer unutar ovakvog pokrova temperatura je viša nekoliko stupnjeva, svakako je ovakav pokrov odlična zaštita i od mogućeg mraza.

Usjevi prekriveni agril folijom


Radovi u vrtu tijekom listopada

Kiša koja je poprilično napadala u prvoj polovici listopada odgodila je mnoge poslove u vrtu jer je bilo nemoguće obrađivati zemlju, saditi ili presađivati.

Kako ne bi izgubila na vremenu nakon što je kiša prestala padati nastavila sam pripremati gredice za zimu.
Gredice koje ću saditi tek u proljeće odlučila sam prekriti sa nekoliko slojeva organske mase koja će se do sadnje razgraditi, pa će tlo biti rahlo i pognojeno te spremno za sadnju.
Slagala sam sloj svježeg konjskog gnoja, pa preko njega lišće, na lišće vodenu leću i sve još prekrila slamom.
Rastresit organski pokrov čuva brojne organizme u tlu koji svu tu masu razgrađuju i usitnjavaju, a rezultat toga je tlo bogato humusom koje će dati biljkama sve potrebne minerale.

Svakom organskom vrtlaru cilj je hraniti zemlju koja će onda hraniti biljke. Iz godine u godinu naše  tlo biti će poput onog šumskog, humusno i plodno. Na ovaj način vraćamo zemlji sve što smo od nje uzeli, a ona nam je zahvalna i ponovno stvara taj bogati gornji sloj, humus koji će nam uštjedjeti mnogo rada i novca, jer zemlju koja je bogata humusom više nećemo morati prekopavati, ali ni gnojiti.
Naime, oponašajmo prirodu i budimo dio nje.


U drugoj polovici listopada sadi se jesenski češnjak i luk pa je bilo potrebno pripremiti gredice nekoliko tjedana prije sadnje.
Zemlju sam lagano prorahlila i pognojila zrelim stajnjakom kojeg sam ukopala motikom kako bi se stopio sa zemljom.
Sadnju sam odgodila jer je zemlja još previše vlažna, i ljepljiva, što nije dobro za sjeme, jer bi moglo istrunuti. Također, zemlju bi ugazila i uništila joj strukturu pa bi biljke slabije rasle.

Pri sadnji je dobro u jarke dodati i vrtnog komposta, kako bi posađeno sjeme imalo meku, propusnu i toplu podlogu, ali i da prilikom sadnje ne oštetimo sjeme gurajući ga u tvrdo tlo.


U listopadu presađujemo i zimsku salatu na pripremljene gredice, koja će se u proljeće brzo uglavičiti i biti spremna za berbu već u travnju.
Kod presadnje koristim vrtni kompost tako da svakoj presađenoj biljci dodam dvije šake ovoga izvrsnog gnojiva, koji će biljci osigurati sva potrebna hranjiva do proljeća, kada ju je dobro prihraniti nekim tekućim  dušićnim gnojivom poput koprive.


Biljčice sam zgrnula slamom koja će ih zaštititi od značajnih promjena temperature te će se bolje ukorijeniti, ali i okolno tlo koje vrvi životom, također je potrebno zaštiti prije zime.



Ovih dana povadila sam i posljednje dvije gredice batata,  jer nisam mogla prije zbog kiša i blata, pa sam strahovala da ga ne pojedu gladne voluharice, koje u jesen znaju napraviti popriličnu štetu u vrtu.
Prezadovoljna sam urodom, posebno iz razloga jer sam sama uzgojila presadnice batata, a kako ih uzgojiti u kućnim uvjetima opisala sam u jednom od prijašnjih postova pod naslovom "batat".



  Sada je vrijeme i za sadnju lukovica tulipana, zumbula i drugog lukovičastog cvijeća koje će nas obradovati u proljeće svojim veselim bojama. Svoj cvijetnjak obogatila sam mnoštvom raznih lukovica koje sam posadila pokraj staze od stare cigle koja je izrađena ove jeseni kako bi upotpunila sveukupni dojam. 


                                                                                                                                                                                  

U svoj sjenoviti dio cvijetnog vrta presadila sam i hortenzije koje mi je draga susjeda izvadila iz svog vrta.
One cvijetaju tokom cijele godine i uspijevaju u manje osunčanim dijelovima vrta na kojima neko drugo cvijeće ne bi uspijevalo, pa sam željela i ovaj dio uljepšati ovom prekrasnom grmolikom biljkom.


Kineski šaš posađen prošle godine u ovom dijelu vrta koji je sjenovit i stoga vlažniji, nije zahtjevan za uzgoj,brzo raste pa ga je moguće rasaditi dijeljenjem korijena koje je najbolje obaviti u proljeće.

Radovi u vrtu nastavlaju se sve dok nam to vrijeme dozvoli, jer uvijek ima nekog posla koji još nismo stigli obaviti... :)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne