Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Vrt u rujnu



Smjena je godišnjih doba i jesen je obojila vrt čudesnim bojama koje podsjećaju na prolaznost većine bilja koje smo brali cijelo ljeto, rajčice, krastavci, tikvice, paprike...
Iako neke vrste bilja daju svoje posljednje plodove, vrt je još prepun različitog povrća koje veseli svakog vrtlara koji njeguje svoj vrt i u njemu provodi većinu svog slobodnog vremena.

Batat
Paprika

Kupus

Ljubičasta koraba

Rukola

Poriluk
Visoke mahune


Kako su velike vrućine iza nas, sada je vrijeme za presadnju salate koju smo posijali u kolovozu kako bi i u kasnu jesen naš vrt bio donekle obojen zelenilom.
Dobro ju je presaditi u tople gredice i prekriti zaštitnom folijom kako bi tokom cijele zime imali svježe salate kada je njena cijena vrlo visoka u trgovačkim centrima a kvaliteta upitna.


Možemo još uvijek rasaditi iz rasadnika blitve, zimski radić i korabe, a posijati možemo rotkvicu, matovilac, špinat i rukolu jer vrlo brzo rastu pa do sredine jeseni ako bude još lijepog vremena, naš vrt može biti prepun različitog bilja koje može ostati na gredicama i preko zime ako ga prekrijemo agrilom pa u rano proljeće kada drugi tek počinju sjetvu mi možemo ubirati plodove.

Sada je vrijeme za pripremu praznih gredica za zimu. Korove i bilje koje više ne daje plodove odložite u kompostne hrpe, gredice lagano prekopajte, pognojite stajskim gnojem i prekrijte slamom, sijenom, lišćem...

Gredica pripremljena za zimu
Kompostna hrpa


Na ovaj način u proljeće će zemlja biti rahla i spremna za sjetvu, a broj kišnih  glista u proljeće, biti će neusporedivo više na prekrivenom tlu prije zime.
Što više ima kišnih glista u tlu ono je kvalitetnije jer sadrži više organske mase, zračnije je, a plodovi na takvom tlu su zdraviji i ukusniji.

Vrt u rujnu osim obilja plodova i čarobnih boja prepun je i gladnih ptičica koje svojim cvrkutom razveseljavanju svakog vrtlara koji je i na njih mislio i posadio u vrtu poneku lijepu biljku kako bi ih privukao u svoje organsko carstvo.






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne