Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Domaći kečap



Nakon što ste skuhali domaći sok od rajčice ( recept dostupan u prošlom postu ) na vrlo jednostavan način možete pripremiti i domaći ketchup koji je za razliku od industrijskog zdrav i izuzetno ukusan.

Sok od rajčice

Domaći ketchup pripremljen na ovaj način u zimu nam može poslužiti za brzu pripremu različitih umaka za tjesteninu, rižu, krumpir i sl. 

Potrebni sastojci:
  • 5 l soka od rajčice
  • 2.5 kg pečene crvene paprike (roga)
  • Nekoliko svježih paprika
  • 3 glavice crvenog luka
  • 2 glavice češnjaka
  • komadić đumbira
  • žličica cimeta
  • svežanj peršinovog lista (manji)
  • svežanj celerovog lista (manji)
  • 5-6 grančica svježeg origana
  • 5-6 listića svježeg bosiljka
  • 2-3 čili papričice svježe
  • 2 žlice šećera (smeđeg)
  • 2 žlice himalajske soli 
  • oko 1 dl jabučnog octa 
Umjesto svježih začina mogu se koristiti i suhi, a začine možete kombinirati po volji i ovisno o dostupnosti.

Priprema:

  1. Paprike ispecite u pećnici, ogulite im kožicu pa očistite od sjemenki. Sameljite u blenderu i dodajte u sok od rajčice te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.
  2. Sameljite u blenderu svježu papriku, očišćeni češnjak, crveni luk, đumbir i sve ostale začine.
  3. Sve navedene samljevene začinje dodajte u sok od rajčice i kuhajte na laganoj vatri još 15-ak minuta. 
  4. Na kraju dodajte šećer, sol i jabučni ocat i nakon 5 minuta skinite sa vatre.
  5. Vrući ketchup sipajte u vruće sterilizirane teglice, zatvorite, umotajte u dekicu i ostavite preko noći da se ohlade. Spremite na tamno i hladno mjesto. 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne